Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyškovská odysea - Start

1. dubna v 6 hodin a 28. minut ráno jsem prošel bránou kasáren Vyškov Dědice. Kousek za ní se tou dobou už pomalu začínal shlukovat nesourodý hlouček ztraceně vypadajících osob. Vsadil jsem tedy na jistotu a přidal se k nim. Říkal jsem si, že nikdy není moc brzo začít nasávat informace.

Když jsme se za pomoci party zelených byrokratů, kteří si nás chvíli po sedmé vzali do parády, trochu seznámili, zjistil jsem první opravdu důležitou informaci: to, pod které KVV člověk patří, rozhodně ovlivňuje mnohem více, než jen to, s jakou zpáteční adresou mi přijde povolávací rozkaz. Evidentně totiž buď neexistuje nebo se alespoň nepoužívá jakákoliv jednotná metodika týkající se administrace a vystrojování Aktivních záloh. Každé KVV si samo vytváří informační materiály a tak například kluci z Jihlavy přijeli vybaveni informačním souhrnem, který kdybych na počátku dostal já, nejspíš bych se nikdy nedonutil začít psát tenhle blog. Nejmarkantnější byly ale rozdíly v množství a úrovni nafasované výstroje. Každé KVV zřejmě vydává to, co má právě ve skladech, takže například brňáci dostali dva svetry, jiní jeden, jihlaváci přijeli vybaveni vojenskými trenýrkami, kapesníky, pyžamy, spoustou ručníků a dalšími kousky výstroje, o kterých jsem ani netušil, že je armáda má, natož abych je někdy viděl. Někdo dostal dvoje letní kanady, někdy jedny letní a jedny zimní, minimálně jeden chudák dokonce dvoje zimní. Některá KVV (hlavně ta ležící v Čechách) vybavila své vojáky rovnou i plynovými maskami, polními lopatkami, spacáky, přilbami (klasickými kovovými blembáky) nebo novými polními lahvemi. Vítězem neoficiální soutěže o největší extrém se ale stal kluk, který se přihlásil v Prostějově (fakt, i průzkumníci mají svoji rotu AZ) a nafasoval místo průměrně třicet let staré výstroje standartní průzkumnické vybavení. Jako jediný z nás tak dostal moderní batoh nebo spacák, pláštěnku a kevlarovou přilbu.

Zřejmě když jsme se podle představ našich nových nadřízených dostatečně načekali, přišel si pro nás jeden z instruktorů, aby nás odvedl „na barák“. Zjistili jsme, že spát budeme v budově internátu, který alespoň mně osobně ničím nepřipomínal kasárna, spíš vysokoškolské koleje se čtyřmi postelemi na pokoj a vlastní sprchou a WC. Žádný luxus, ale pro mě osobně příjemné překvapení. Nastalo velké objevování funkcí a použití jednotlivých výstrojních součástek, dostali jsme totiž povel převléknout se do zelené (někteří v maskáčích už přijeli, já osobně to považoval za trochu moc velkou drzost). Když jsme se znovu jakž takž seřadili před budovou, chopil se instruktor příležitosti a začal nám vysvětlovat, jak to dnes v KZP (Kurzu základní přípravy) chodí. Fyzické tresty jsou samozřejmě přísně zakázány, platí ale pravidlo, že pokud cvičí instruktor s námi, nejedná se o trest, nýbrž o zvyšování fyzické zdatnosti, tedy o jeden ze základních důvodů samotné existence KZP. No a protože jsme se před barákem sešli příliš pozdě a ještě k tomu ledabyle ustrojení, hned jsme si to vyzkoušeli. Trochu jsme se s panem rotmistrem proběhli a pak si zacvičili. Vzhledem k tomu, že moje fyzická příprava se rovnala nule, nebylo pro mě těch padesát kliků nijak příjemných.

Po téhle malé tělocvičné vložce už šlo všechno ráz na ráz. Ze skladiště Odboru základní přípravy jsme nafasovali alespoň část chybějícího vybavení (tak, aby každý měl vlastní lopatku, přilbu, plynovou masku a malou a velkou polní) a na naše všetečné dotazy se nám dostalo ujištění, že jsme ve Vyškově dobrovolně, naše vybavení se tak zajišťuje na bázi dobrovolnosti. Následoval nácvik salutovaní, jehož hlavním výsledkem byl vznik první vojenské přezdívky našeho kurzu: Kobra. Vysloužila si ji jedna z vojínek, jejíž pravá ruka se i přes usilovnou snahu instruktora i nás ostatních při zasalutování vždy zkroutila do tvaru, který nápadně připomínal útočícího hada.

Ve výše popsaných radovánkách nám uběhlo celé dopoledne a nás čekalo ten den již druhé příjemné překvapení. Oběd byl naprosto nevojenský, tedy nejenže poživatelný, ale dokonce velmi chutný. Tato zvláštnost se naštěstí stala v našem kurzu pravidlem a my si tak mohli užívat přijatelné kvality jak snídaní, tak teplých obědů a večeří, po celou dobu našeho výcviku.

Po obědě jsme se dál bavili nácvikem salutování (v kasárnách pro nás byl zatím k dispozici jen jeden instruktor, takže nic moc smysluplnějšího se dělat nedalo), první den ve výcviku pak zakončila beseda s náčelníkem Odboru základní přípravy. Co se mě týče, pan podplukovník řekl přesně jednu důležitou věc: další den na ranním nástupu máme být všichni předpisově ostříhaní. Ne že bych byl tak naivní, abych nečekal, že se budu muset ostříhat, nepříjemným překvapením pro mě ale bylo ujištění, že kasárenský holič právě zavřel a než se dostanu do města, zavřou i všichni ostatní. Po čtení článku denního rozkazu, které asi ve čtyři hodiny dokonalo první den výcviku, jsem tedy začal řešit, co se svými vlasy. Nakonec mi nezbylo nic jiného, než si se zastřihovačem vlasů v ruce zavzpomínat na svá skinheadská léta a pořídit si pravý vojenský sestřih. Ale co; s baretem tak stejně vypadám lépe.

Autor: Pavel Čmiel | neděle 6.6.2010 12:19 | karma článku: 16,14 | přečteno: 1740x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Tato hodnota není prázdná.