Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vojákem na částečný úvazek: Lékařské intermezzo II

Když nám na konci lékařských prohlídek sekretářka posudkové komise tvrdila, že nám posudky brzy doručí poštou, zřejmě to myslela vážně. Už začátkem dalšího týdne jsem dostal oznámení o dopise, který na mě čeká na poště. Na státní byrokracii slušný výkon.

Jak už jsem říkal, docela jsem na výsledky spěchal, takže ještě ten samý den večer jsem dopis otevíral. A  jak jsem mohl čekat, rozhodnutí komise bylo nečekané: Zdravotní klasifikace C, neschopen činné služby.

Tak nazdar armádo. Když jsem pak ale zasedl k počítači a po kratším hledání zjistil, že aspoň na klasifikaci B bych měl dosáhnout nejspíš i s jednou nohou dřevěnou, začal jsem tušit zradu. Druhý den ráno jsem proto opět stepoval před kanceláří posudkové komise a čekal na starou známou sekretářku. Ta projevila obdivuhodnou ochotu a už po pár minutách přesvědčování se uvolila nahlédnout do mé dokumentace, aby mi aspoň řekla, co je na mně tak zásadně zdravotně špatně: prý se v mém odběru krve objevila zvýšená hladina  jaterních enzymů. V tom okamžiku mi před očima začala defilovat ne zrovna krátká fronta dobře vychlazených Bernardů, které jsem zlomil večer před prohlídkami (»sakra, oni felčaři asi fakt vědí, co říkají, když zakazují před krevními testy pít«). Mile jsem se na paní sekretářku usmál a začal jí vysvětlovat, že jsem aktivním dárcem krve a že kdyby se mnou bylo něco v nepořádku, určitě by se to už dávno zjistilo (už rok jsem tam nebyl, ale účel světí prostředky, no ne?). Ona mi ale stejně mile vysvětlila, že s rozhodnutím komise ona nic nenadělá. „Tak mě prosím nechte promluvit si s panem primářem“ (předsedou komise). Sice chvíli praktikovala nejposvátnější a nejdůležitější povinnost každé sekretářky, tedy udržení všech otrapů mimo kancelář svého šéfa, ale nakonec podlehla a s poněkud nesebevědomým výrazem mě za panem primářem pustila. Náš rozhovor byl poměrně dlouhý, když ho ale shrnu, tak v podstatě mi vysvětlil, že moje jaterní testy odpovídají buď šedesátiletému havíři nebo dvacetileté smažce. A vzhledem k tomu, že na horníka podle něj nevypadám, nejspíš mám dost těžkou žloutenku. Z toho titulu bych se měl fofrem sebrat, přestat mu infikovat nemocnici a pálit pěkně do nejbližší hepatologické ambulance. Jo a ruku mi nepodal, asi to fakt myslel vážně.

Jemu se samozřejmě snadno řekne, že mám jít ke specialistovi. To, že specialista je na druhém konci města a já už měl být v práci, je pochopitelně jen můj problém. Ale řekl jsem si, že když už mám tu žloutenku, nejspíš mám dostatečný důvod se hodit marod a ty doktory si vyřídit. Takže další zastávka: Fakultní nemocnice Bohunice.

Když jsem dorazil na místo a vešel do čekárny, byl jsem nucen se smířit s myšlenkou, že pokud jsem dosud nemocný nebyl, teď už to mám jisté. Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá racionálně zdůvodnit čekárna na infekčním oddělení. Ale o to asi teď nejde. O prohlídce samotné není moc co říct. Paní doktorka byla sice důkladná, mně ale šlo v podstatě jen o tu druhou sadu krevních testů. Domluvili jsme se, že se tam můžu za dvě hodiny stavit pro výsledky, takže jsem část dopoledne strávil objevováním krás téhle části Brna (mají tam moc hezký hřbitov) než jsem se vrátil do nemocnice a po uhrazení regulačního poplatku se dozvěděl, že nové testy mají všechny výsledky hezky v rámci referenčních mezí. S takto „překvapivým“ hodnocením jsem pálil zpět do Vojenské nemocnice za starou známou sekretářkou, abych se poradil, jak napsat žádost o přezkoumání mého posudku. Tiše jsem doufal, že by ji třeba mohla napsat sama, já bych ji jen podepsal a mohl to mít konečně z krku. Nevyšlo to.

Druhý den ráno, když jsem už zase čekal ve Vojenské nemocnici,  mi došlo, že můj původní cíl dostat se do Aktivních záloh  mi už v podstatě úplně zmizel z mysli a právě teď už jen řeším jednotlivé problémy prostě protože to jsou problémy a ty se řešit mají. Tohle byl taky první okamžik, kdy mě napadlo, že bych to nejspíš měl jednou všechno sepsat, aby to aspoň někteří z těch dalších naivků mohli mít o kousek snazší.

Abych celé tohle únavné líčení zakončil: asi o týden později mi zavolali rodiče, že mi přišel dopis z Vojenské nemocnice v Brně. Že na místě svého trvalého bydliště, které je cca. 200 km od Brna, už několik let nebydlím, to asi není třeba zdůrazňovat. Sice jsem v předtuše přesně tohoto vývoje sekretářku několikrát upozorňoval, že potřebuji rozhodnutí poslat na kontaktní adresu v Brně, nejspíš toho ale chuděra měla moc. Nutnost jet pro rozhodnutí až na divoký východ republiky definitivně pohřbila mé šance stihnout termín stanovený KVV. Když jsem jim tam ale o pár dní později své těžce vydobyté výsledky lékařských prohlídek donesl, aspoň trochu mě uklidnili zprávou, že pro rok 2010 byl už na stanoven druhý termín Kurzu základní přípravy (prý pro velký zájem; to jsou věci, co?). Nový deadline tedy zněl: 1. dubna 2010.

Autor: Pavel Čmiel | úterý 30.3.2010 14:00 | karma článku: 9,52 | přečteno: 1547x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Tato hodnota není prázdná.